[inny]golf III tdi AFN z modzoną pompą wtryskową 185@377

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miro67
    Classic
    • 2013
    • 4

Zamieszczone przez Darekgda
    Innego radyjka niż VAG-skie ta kiera nie obsłuży, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie .
    mylisz sie, niefabryczne radio potrzebuje dodatkowego adaptera tlumaczącego z CAN'a sygnały sterujące
    miro67
  • sagon
    Drive
    • 2011
    • 46

Wynik niedawnego pomiaru mojego afna z przerobioną pompą wtryskową z 10tki na 11tkę.
    Modyfikacje:
    turbo awx/arl 1.6 bara
    przerobiona pompa wtryskowa
    customowy dolot powietrza do turbiny
    wtryskiwacze 230 FB
    napięcie 4000/4.4v,nastawnik 6mg.

Reszta seria,czyli:
    sprzęgło z kołem dwumasowym
    smic
    wydech,bez kata

Dawki z uwagi na seryjny smic cięte od 4krpm,niton dołem zmniejszony i wypłaszczony w trosce o dwumas.
    Temperatura w dolocie na końcu pomiaru prawie 70 stopni.

Program robiony przez kolegę,amatora czip tuningu.

Wynik po korekcji 185@377
    Ciśnienie atm 979.6,temperatura +2 stopnie,dane z vaga.
    Załączone pliki
    11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444

Komentarz

• McGan
      RS
      • 2010
      • 3574
      • Superb III (3V3)

Wszystko fajno, tylko co to za szlaczek na wykresie?
      Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
      Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• chimek11
        Rider
        • 2007
        • 482

chyba falująca nie pewna noga po świetach

Komentarz

• sagon
          Drive
          • 2011
          • 46

Zamieszczone przez McGan
          tylko co to za szlaczek na wykresie?
          Spodobały mi się takie,jak u kolegi jaro 4444,i postanowiłem mieć to samo :wink: .

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Następnym razem pogonię na inercję,wtedy koledzy plastycy będą zadowoleni?
          Tam rysuje piękne,gładziutkie,idealne kreseczki,które tuszują wszystkie,ale to wszystkie niedomagania.
          Gdybyś czytał,a nie tylko oglądał,to byś pewnie wyczytał,że hamowane było na wsadzonym 14 lat temu dwumasie.
          Pozdrawiam.

Komentarz

• Walus
            Ambiente
            • 2009
            • 172

na starym dwumasie masz 377Nm nie wierze. Przerobiłem już wiele setupów sprzęgieł. I poprostu nie łykam. valeo luk z vr6 nie dają czasem rady.

Podjedź na normalną hamownie a nie na kreskówki Przy takim wykresie o ile ma taki przebieg to wachlujesz biegami aby cokolwiek auto jechało.

Ale fajnie że chcesz modzić vp.

bez fmic to auto puchnie na potęge.

A jak z seryjnym map sensorem przecież on ledwo co ogarnia 1,55bar a ty mówisz że masz 1,6bar.

Komentarz

• sagon
              Drive
              • 2011
              • 46

Walus, na starym dwumasie mam 377,miałem na nim nawet 380.
              Nię będę z Tobą dyskutował na temat wytrzymałości dwumasów golfach afn,bo musiałbyś wpierw na takim trochę pojeździć.
              Ale podam Ci przykład,kolega w golfie agr,na identycznym programie jak mój jakiś czas temu 10/216/awx,rozwalił swoje koło dwumasowe po kilku miechach.
              Moje się trzymało i trzyma.
              A jeździmy podobnie,o ile nie tak samo.

Obecne zestawy,luka sachsa do vr,czy g60,to nic innego,jak stare sprzęgła po regeneracji.
              Z racji tego,że są regenerowane,daleko im do tych,które produkowano jako nowe,oryginalne zestawy sprzęgłowe.
              Nie Ty pierwszy przejechałeś się na rzekomo nowym sprzęgle sachsa,czy luka,nie ostatni.
              To samo tyczy się kół dwumasowych,pierwszych dwumasów,był pancerne.
              O czym już nie jeden użytkownik takich sprzęgieł pisał.
              Gdybyś zobaczył,jak wygląda niuton na dole,pewnie byś zrozumiał,że sprzęgło może dać radę,co doskonale robi.

Zamieszczone przez Walus
              Przy takim wykresie o ile ma taki przebieg to wachlujesz biegami aby cokolwiek auto jechało.
              Podziwiam ogrom Twojej wiedzy.
              Tak wachluję biegami,że żaden arl po sofcie na 190+ nie może dać mi rady.
              Tak często je zmieniam,że po przejechaniu 100tu metrów mam już zapięty piąty bieg.
              Przy tak wypłaszczonym niucie nie ma potrzeby częstego wachlowania biegami,bo max niuton dostępny jest w dość szerokim zakresie obrotów

Zamieszczone przez Walus
              Podjedź na normalną hamownie a nie na kreskówki
              Gdyby ta hamownia nie była normalna,to bym na nią nie gonił.
              Powiem Ci,że już wielokrotnie była porównywana z tymi normalnymi i nie ma się czego czepić.
              A to,że nie mierzy mocy z normą,to niewielki problem.
              Współczynnik korekcji można sobie wyliczyć,gdybyś nie wiedział.Trzeba mieć tylko wzór z mahy.

Mogę Ci podać kilka przykładów pomiarów z hamowni,normalnych,które mierzą moc z normą wg europejskiej normy DIN 70020

Wszystkie te normalne mierzą moc i moment z tą właśnie normą,a dziwnym trafem różnice w pomiarach między jedną,a drugą,normalną,dochodzą do 15tu koni.
              Czyż to nie jest dziwne??
              Żeby Ci pokazać jak dokładne są pomiary mocy wg normy din 70020,na normalnych hamowniach,pozwolę sobie coś zacytować"

"mam AVF i program ok 180km/400Nm lub 168km/380Nm - dlaczego lub bo na dwóch różnych hamowniach wyszło różnie"

Źródło:

Więc tak wyglądają pomiary na normalnych,dobrych hamowniach,nie na kreskówkach.
              wyniki obliczane ściśle wg ścisłej normy.
              Tak jedna,jak i druga posiada funkcję wyliczenia mocy wg tej normy,chyba w to nie wątpisz.
              Skoro wszystkie spełniając tak rygorystyczną normę,która jest wyznacznikiem prawidłowego pomiaru wyniku,to dlaczego te normalne hamownie rysują zupełnie inne kreski?
              Powiedz mi teraz,na którą mam podjechać,żebyś był zadowolony?
              Na tę która zawyża,czy na tę która zaniża?

Ja wolę dokonać pomiaru na obciążeniówce mahy,bez normy,po czym sobie wyliczyć współczynnik korekcji i mieć wiarygodny wynik,niejednokrotnie już z innymi wiarygodnymi hamowniami porównywany.

Żebyś nie myślał,że trafiłem na wyjątek,to masz tu kolejny super przykład pomiarów z jakże wspaniałą normą di 70020,z normalnych hamowni u szanowanych i znanych tunerów.

"zgodze się u mnie też u rogala wyszło 128 KM i 270NM a u mirasa przed programem 116KM i 240 NM różnica jak przyznacie spora a na moim własnym przykładzie więc nie zasłyszane tylko z życia wzięte."

Źródło:

A może wybrać pomiędzy tymi dwoma,tylko musisz mi powiedzieć ,na którą gonić?

Takich przykładów w necie są dziesiątki,dlatego pisanie,że tylko ta hamownia nie jest normalna,inne zaś tak,bo mierzą moc ściśle wg rygorystycznej normy jest ... .

Zamieszczone przez Walus
              A jak z seryjnym map sensorem przecież on ledwo co ogarnia 1,55bar a ty mówisz że masz 1,6bar.
              Gdybyś faktycznie się tak na wszystkim,jak na hamowniach znał,to byś się domyślił,że mam zmieniony mapsensor.
              Dlatego dmucha 1.6 bara,mam taki z końcówką 051C.
              Nigdzie nie pisałem,że map jest seryjny,ale przecież nie trudno się domyśleć,że jak dmucha 1.6,to raczej nie na seryjnym.
              I żeby uprzedzić Twoją kolejną teorię,to napiszę,że mapa linearyzacji została w odpowiedni,profesjonalny sposób przerobiona.
              Dlatego turbina nie dmucha ponad 2 bary,tylko 1.6 bara,jak ma to miejsce po zmianie tylko map na większy.

Pozdrawiam.

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

a mozesz wrzucic jakies foto (albo chociaz przyblizyc temat) 'customowego' dolotu powietrza do turbiny ?

pozdrawiam.
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• sagon
                  Drive
                  • 2011
                  • 46

W golfie III wygląda to trochę inaczej,jak w octawii.
                  Przerobiony został cały dolot,od filtra,po turbinę,a w ostatecznej wersji wygląda to tak.Najważniejsza i dająca najlepszy efekt była przeróbka dolnej części.W ori dolocie najdowała się tam zwężka,która skutecznie ograniczała odpowiedni przepływ powietrza.

Po przerobieniu dolnej części nastąpiła kolosalna różnica w dynamice w całym zakresie obrotów.
                  Już kilka afn-ów śmiga na tych dolotach i wszyscy sobie tę modyfikację chwalą.
                  Góra przerobiona tylko dla efektu wizualnego,bo średnice rur są prawie takie same,jak o ori dolocie.

W octawii seryjnie najlepszy jest dolot z agr-a,jest dużo większy,niż z pozostałych.
                  Nie ma tylu przewężeń jak w asv,czy ahf-ie.
                  Dlatego najlepiej mając 110-tkę wsadzić dolot z agr-a.

Tak wygląda przerobiony dół i kompletny dolot w silniku.
                  Załączone pliki

Komentarz

• Udesky
                    RS
                    • 2007
                    • 1692
                    • Octavia I (1U2)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez sagon
                    Dlatego najlepiej mając 110-tkę wsadzić dolot z agr-a.
                    A nie z ARLa?
                    W Polsce nie ma kryzysu.
                    Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• sagon
                      Drive
                      • 2011
                      • 46

Wymiana dolotu na taki z arla,to także wymiana przepływki,bo ma inną większą średnicę.
                      Do tego jeszcze ramap softu,bo trzeba mapę przepływki zmienić.
                      Najlepiej jeszcze do tego dołożyć obudowę filtra powietrza.
                      Nie twierdzę,że takie rozwiązanie nie jest dobre,jest,ale jest także i kosztowniejsze.
                      A dolot z arl-a nie jest też taki rewelacyjny.Pomijając fakt,że ma większą średnicę wejściową,to na tym się rewelacja kończy.
                      Dolot z agr-a

Dolot z arl-a

Jednak ja,gdyby nie ta cholerna zwężka,pokusiłbym się o upchnięcie rury dolotu z golfa v 1.9 tdi BXE
                      Moim zdaniem byłby dużo lepszy,jak ten z arl,czy agr.

Komentarz

• rss
                        L&K
                        • 2009
                        • 1098

poogladalem sobie rozne zdjecia dolotow z AGR, ALH, ASV - z Leona, Golfa i Skody - i dochodze do wniosku ze to jednak nie sa takei same doloty (oczywiscie porownujac jeden AGR z innym AGR) .... wypadaloby wiec kupic i zaryzykowac ...
                        nie wiem czy jako 'zwezke' rozumiesz przewezenia na tych dolotach, ale IMO nie przewezenia (lub ich brak) sa przyczyna poprawy (oczywiscie tez maja wplyw) - raczej wydaje mi sie ze wazniejszy jest sam koncowy odcinek rury (przy turbinie) - prawie 90 stopni 'na ostro' w dolocie nawet i ARL i plynne przejscie w tym dolocie ktorego zdjecie wrzuciles.

... przerabiales w jakis sposob sam wlot do puszki filtra powietrza ? tam tez jest ciekawa 'geometria'....

... a tak poza tym gratuluje osiagnietych wynikow .... kumpel niby taki 'amator' a uniknal 'dowalenia' z dolu...
                        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• elemenateur
                          Elegance
                          • 2007
                          • 803

gratki pięknie zmodzonego autka

ja co do niutona powiem tylko.

Kolega nic nie ściemnia z niutonem, niedawno jakieś 3 lata temu w swoim toledo z 99 roku na seryjnym sprzęgle, i 382NM nie miałem absolutnych uślizgów nic!
                          I to nie przez tydzień ale przez półtora roku po czym autko miało dzwona i poszło na części.
                          Silnik miałem ALH.
                          Sam się wielokrotnie zastanawiałem, jak to jest że niektóre takiego niuta wytrzymują inne po 310nm już płyną.
                          Chyba najważniejsza sprawa to mądrze poprowadzona ilośc koksu przez tunera.

Komentarz

• sagon
                            Drive
                            • 2011
                            • 46

rss, każda zwężka,przewężenie to straty w ilości i prędkości zasysanego powietrza.

Zamieszczone przez rss
                            wydaje mi sie ze wazniejszy jest sam koncowy odcinek rury
                            Dokładnie,w takim afn-ie jak mój,to właśnie wywalenie seryjnego dołu dolotu dało najlepsze rezultaty.Oryginalnie było tam bardzo wąsko,więc siłą rzeczy turbina musiała zasysać mniejsze ilości powietrza.
                            Z tym,że poza tym przewężeniem innych tam nie było.
                            Ale każda taka zwężka,czy przewężenie musi utrudniać,i utrudnia swobodny przepływ powietrza.

Zamieszczone przez rss
                            przerabiales w jakis sposob sam wlot do puszki filtra powietrza ? tam tez jest ciekawa 'geometria'....
                            Tak,zastosowałem tam kolanko 90*,takie samo,jak dobudowy dolotu 70mm,dodatkowo wypuściłem z kolanka kawałek rury,też do budowy dolotów i z niewielkiej oryginalnie średnicy uzyskałem 70tkę.
                            Tak się ciekawie złożyło,że średnica na puszce idealnie pokryła się ze średnicą kolanka,więc obyło się bez rzeźby.

Zamieszczone przez rss
                            kumpel niby taki 'amator' a uniknal 'dowalenia' z dolu...
                            Amator w tym sensie,że nie robi tego zawodowo,co nie znaczy,że się na tym nie zna .

Zamieszczone przez elemenateur
                            Kolega nic nie ściemnia z niutonem,
                            Żeby nie być gołosłownym,to na takim setupie jeździłem wcześniej

Komentarz

• buczer
                              Classic
                              • 2010
                              • 24

ja swoim afn tez na dwumasie jezdrze dwa lata na 410nm i zero uslizgow

Komentarz

• looker
                                RS
                                • 2008
                                • 1886
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez sagon
                                rss, każda zwężka,przewężenie to straty w ilości i prędkości zasysanego powietrza.
                                Prędkość to się raczej zwiększa na zwężce - coś z fizyki pamiętam. Ale co do ilości a może oporów to się zgodzę.
                                Pytanie praktyczne: co i jak zrobić w ASV by poprawić te zjawiska ? Dolot z AGR-a ? Może jakiś custom ?
                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Udesky
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 1692
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez sagon
                                  Wymiana dolotu na taki z arla,to także wymiana przepływki,bo ma inną większą średnicę.
                                  No dobra, ale czy sama przepływka (wkład) jest inny w AHF i w ARLu? Sama obudowa nie jest droga, a jeśli wkład się nadaję, to po prostugo zmieniamy.
                                  W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• sagon
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 46

buczer, wrzuć wykres,bo brzmi fascynująco.

looker, pewnie się zwiększa,ale automatycznie zmniejsza masę powietrza,chyba dobrze rozumuję?

Można by się pobawić z dolotem z arla,wywalić,to co w nim najgorsze i jakoś to zastąpić.
                                    Ale mając ahf,to już sama wymiana na dolot z agra musi dać poprawę.

Udesky, zmiana samej przepływki na taką z arla nie ma sensu,bo i tak będziesz musiał poprawić mapę,i zrobisz w końcowym efekcie to samo,co masz na przepływce z ahf.
                                    Przepływka z arla ma inny przelicznik masy powietrza,dostosowany do większej ilości,a wynikający z innej,większej średnicy obudowy.
                                    Nie jestem ekspertem w dziedzinie tych przepływomierzy,ale wiem,że tylko wymiana przepływki z obudową da najlepsze wyniki,po uprzedniej modyfikacji mapy.
                                    Dlatego nikt się nie bawi w przekładkę samych przepływomierzy.

Komentarz

• buczer
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 24

seryjne sprzeglo 30tys na 410nm
                                      Załączone pliki

Komentarz

• sagon
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 46

buczer, to chyba tak szybko sprzęgła zmieniał nie będę k .
                                        Nie odczuwasz żadnych drgań?

Komentarz

• buczer
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 24

jak wcisne na 5 na niskich obrotach to zatelepie

Komentarz

• Udesky
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1692
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez sagon
                                            Udesky, zmiana samej przepływki na taką z arla nie ma sensu,bo i tak będziesz musiał poprawić mapę,i zrobisz w końcowym efekcie to samo,co masz na przepływce z ahf.
                                            Przepływka z arla ma inny przelicznik masy powietrza,dostosowany do większej ilości,a wynikający z innej,większej średnicy obudowy.
                                            Nie jestem ekspertem w dziedzinie tych przepływomierzy,ale wiem,że tylko wymiana przepływki z obudową da najlepsze wyniki,po uprzedniej modyfikacji mapy.
                                            Dlatego nikt się nie bawi w przekładkę samych przepływomierzy.
                                            O taką odpowiedź mi chodziło.
                                            Zamieszczone przez buczer
                                            seryjne sprzeglo 30tys na 410nm
                                            Moje sprzędło z 2m ma 100 000k, z czego jakieś 70tyś zrobione na 345NM i wytrzymuję wyśmienicie. No ale ja mam max NM dopiero przy 2900rpm, do tego miejsca NM prawie taki jak przy samym sofcie. No i but w podłogę jest dopiero przy min 2200 - 2500rpm.
                                            W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• sagon
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 46

Znalazłem już jakiś czas temu takie foto.Customowy,wydaje się bardzo dobry i prosty do zrobienia dolot,do wszystkich alh,ahf,agr,asv.
                                              Załączone pliki

Komentarz

• Udesky
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 1692
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Pytanie czy jeśli masz kolektor standardowy z EGRem to czy taki dolot się zmieści.
                                                W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• grzegorzp
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 90

nie bardzo rozumiem po co tak robić? jest bardzo ładny tip od ARLa który wystarcza do 250KM na pewno, więc po co takie kanalizacje robić?

Komentarz

Pracuję...