Zamieszczone przez Darekgda
[inny]golf III tdi AFN z modzoną pompą wtryskową 185@377
Zwiń
X
-
[inny]golf III tdi AFN z modzoną pompą wtryskową 185@377
Wynik niedawnego pomiaru mojego afna z przerobioną pompą wtryskową z 10tki na 11tkę.
Modyfikacje:
turbo awx/arl 1.6 bara
przerobiona pompa wtryskowa
customowy dolot powietrza do turbiny
wtryskiwacze 230 FB
napięcie 4000/4.4v,nastawnik 6mg.
Reszta seria,czyli:
sprzęgło z kołem dwumasowym
smic
wydech,bez kata
Dawki z uwagi na seryjny smic cięte od 4krpm,niton dołem zmniejszony i wypłaszczony w trosce o dwumas.
Temperatura w dolocie na końcu pomiaru prawie 70 stopni.
Program robiony przez kolegę,amatora czip tuningu.
Wynik po korekcji 185@377
Ciśnienie atm 979.6,temperatura +2 stopnie,dane z vaga.Załączone pliki11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444
-
-
Wszystko fajno, tylko co to za szlaczek na wykresie?Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez McGantylko co to za szlaczek na wykresie?
Następnym razem pogonię na inercję,wtedy koledzy plastycy będą zadowoleni?
Tam rysuje piękne,gładziutkie,idealne kreseczki,które tuszują wszystkie,ale to wszystkie niedomagania.
Gdybyś czytał,a nie tylko oglądał,to byś pewnie wyczytał,że hamowane było na wsadzonym 14 lat temu dwumasie.
Pozdrawiam.11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444
Komentarz
-
-
na starym dwumasie masz 377Nm nie wierze. Przerobiłem już wiele setupów sprzęgieł. I poprostu nie łykam. valeo luk z vr6 nie dają czasem rady.
Podjedź na normalną hamownie a nie na kreskówki Przy takim wykresie o ile ma taki przebieg to wachlujesz biegami aby cokolwiek auto jechało.
Ale fajnie że chcesz modzić vp.
bez fmic to auto puchnie na potęge.
A jak z seryjnym map sensorem przecież on ledwo co ogarnia 1,55bar a ty mówisz że masz 1,6bar.
Komentarz
-
-
Walus, na starym dwumasie mam 377,miałem na nim nawet 380.
Nię będę z Tobą dyskutował na temat wytrzymałości dwumasów golfach afn,bo musiałbyś wpierw na takim trochę pojeździć.
Ale podam Ci przykład,kolega w golfie agr,na identycznym programie jak mój jakiś czas temu 10/216/awx,rozwalił swoje koło dwumasowe po kilku miechach.
Moje się trzymało i trzyma.
A jeździmy podobnie,o ile nie tak samo.
Obecne zestawy,luka sachsa do vr,czy g60,to nic innego,jak stare sprzęgła po regeneracji.
Z racji tego,że są regenerowane,daleko im do tych,które produkowano jako nowe,oryginalne zestawy sprzęgłowe.
Nie Ty pierwszy przejechałeś się na rzekomo nowym sprzęgle sachsa,czy luka,nie ostatni.
To samo tyczy się kół dwumasowych,pierwszych dwumasów,był pancerne.
O czym już nie jeden użytkownik takich sprzęgieł pisał.
Gdybyś zobaczył,jak wygląda niuton na dole,pewnie byś zrozumiał,że sprzęgło może dać radę,co doskonale robi.
Zamieszczone przez WalusPrzy takim wykresie o ile ma taki przebieg to wachlujesz biegami aby cokolwiek auto jechało.
Tak wachluję biegami,że żaden arl po sofcie na 190+ nie może dać mi rady.
Tak często je zmieniam,że po przejechaniu 100tu metrów mam już zapięty piąty bieg.
Przy tak wypłaszczonym niucie nie ma potrzeby częstego wachlowania biegami,bo max niuton dostępny jest w dość szerokim zakresie obrotów
Zamieszczone przez WalusPodjedź na normalną hamownie a nie na kreskówki
Powiem Ci,że już wielokrotnie była porównywana z tymi normalnymi i nie ma się czego czepić.
A to,że nie mierzy mocy z normą,to niewielki problem.
Współczynnik korekcji można sobie wyliczyć,gdybyś nie wiedział.Trzeba mieć tylko wzór z mahy.
Mogę Ci podać kilka przykładów pomiarów z hamowni,normalnych,które mierzą moc z normą wg europejskiej normy DIN 70020
Wszystkie te normalne mierzą moc i moment z tą właśnie normą,a dziwnym trafem różnice w pomiarach między jedną,a drugą,normalną,dochodzą do 15tu koni.
Czyż to nie jest dziwne??
Żeby Ci pokazać jak dokładne są pomiary mocy wg normy din 70020,na normalnych hamowniach,pozwolę sobie coś zacytować"
"mam AVF i program ok 180km/400Nm lub 168km/380Nm - dlaczego lub bo na dwóch różnych hamowniach wyszło różnie"
Źródło:
Więc tak wyglądają pomiary na normalnych,dobrych hamowniach,nie na kreskówkach.
wyniki obliczane ściśle wg ścisłej normy.
Tak jedna,jak i druga posiada funkcję wyliczenia mocy wg tej normy,chyba w to nie wątpisz.
Skoro wszystkie spełniając tak rygorystyczną normę,która jest wyznacznikiem prawidłowego pomiaru wyniku,to dlaczego te normalne hamownie rysują zupełnie inne kreski?
Powiedz mi teraz,na którą mam podjechać,żebyś był zadowolony?
Na tę która zawyża,czy na tę która zaniża?
Ja wolę dokonać pomiaru na obciążeniówce mahy,bez normy,po czym sobie wyliczyć współczynnik korekcji i mieć wiarygodny wynik,niejednokrotnie już z innymi wiarygodnymi hamowniami porównywany.
Żebyś nie myślał,że trafiłem na wyjątek,to masz tu kolejny super przykład pomiarów z jakże wspaniałą normą di 70020,z normalnych hamowni u szanowanych i znanych tunerów.
"zgodze się u mnie też u rogala wyszło 128 KM i 270NM a u mirasa przed programem 116KM i 240 NM różnica jak przyznacie spora a na moim własnym przykładzie więc nie zasłyszane tylko z życia wzięte."
Źródło:
A może wybrać pomiędzy tymi dwoma,tylko musisz mi powiedzieć ,na którą gonić?
Takich przykładów w necie są dziesiątki,dlatego pisanie,że tylko ta hamownia nie jest normalna,inne zaś tak,bo mierzą moc ściśle wg rygorystycznej normy jest ... .
Zamieszczone przez WalusA jak z seryjnym map sensorem przecież on ledwo co ogarnia 1,55bar a ty mówisz że masz 1,6bar.
Dlatego dmucha 1.6 bara,mam taki z końcówką 051C.
Nigdzie nie pisałem,że map jest seryjny,ale przecież nie trudno się domyśleć,że jak dmucha 1.6,to raczej nie na seryjnym.
I żeby uprzedzić Twoją kolejną teorię,to napiszę,że mapa linearyzacji została w odpowiedni,profesjonalny sposób przerobiona.
Dlatego turbina nie dmucha ponad 2 bary,tylko 1.6 bara,jak ma to miejsce po zmianie tylko map na większy.
Pozdrawiam.11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444
Komentarz
-
-
W golfie III wygląda to trochę inaczej,jak w octawii.
Przerobiony został cały dolot,od filtra,po turbinę,a w ostatecznej wersji wygląda to tak.Najważniejsza i dająca najlepszy efekt była przeróbka dolnej części.W ori dolocie najdowała się tam zwężka,która skutecznie ograniczała odpowiedni przepływ powietrza.
Po przerobieniu dolnej części nastąpiła kolosalna różnica w dynamice w całym zakresie obrotów.
Już kilka afn-ów śmiga na tych dolotach i wszyscy sobie tę modyfikację chwalą.
Góra przerobiona tylko dla efektu wizualnego,bo średnice rur są prawie takie same,jak o ori dolocie.
W octawii seryjnie najlepszy jest dolot z agr-a,jest dużo większy,niż z pozostałych.
Nie ma tylu przewężeń jak w asv,czy ahf-ie.
Dlatego najlepiej mając 110-tkę wsadzić dolot z agr-a.
Tak wygląda przerobiony dół i kompletny dolot w silniku.11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444
Komentarz
-
-
Wymiana dolotu na taki z arla,to także wymiana przepływki,bo ma inną większą średnicę.
Do tego jeszcze ramap softu,bo trzeba mapę przepływki zmienić.
Najlepiej jeszcze do tego dołożyć obudowę filtra powietrza.
Nie twierdzę,że takie rozwiązanie nie jest dobre,jest,ale jest także i kosztowniejsze.
A dolot z arl-a nie jest też taki rewelacyjny.Pomijając fakt,że ma większą średnicę wejściową,to na tym się rewelacja kończy.
Dolot z agr-a
Dolot z arl-a
Jednak ja,gdyby nie ta cholerna zwężka,pokusiłbym się o upchnięcie rury dolotu z golfa v 1.9 tdi BXE
Moim zdaniem byłby dużo lepszy,jak ten z arl,czy agr.
11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444
Komentarz
-
-
poogladalem sobie rozne zdjecia dolotow z AGR, ALH, ASV - z Leona, Golfa i Skody - i dochodze do wniosku ze to jednak nie sa takei same doloty (oczywiscie porownujac jeden AGR z innym AGR) .... wypadaloby wiec kupic i zaryzykowac ...
nie wiem czy jako 'zwezke' rozumiesz przewezenia na tych dolotach, ale IMO nie przewezenia (lub ich brak) sa przyczyna poprawy (oczywiscie tez maja wplyw) - raczej wydaje mi sie ze wazniejszy jest sam koncowy odcinek rury (przy turbinie) - prawie 90 stopni 'na ostro' w dolocie nawet i ARL i plynne przejscie w tym dolocie ktorego zdjecie wrzuciles.
... przerabiales w jakis sposob sam wlot do puszki filtra powietrza ? tam tez jest ciekawa 'geometria'....
... a tak poza tym gratuluje osiagnietych wynikow .... kumpel niby taki 'amator' a uniknal 'dowalenia' z dolu...kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
gratki pięknie zmodzonego autka
ja co do niutona powiem tylko.
Kolega nic nie ściemnia z niutonem, niedawno jakieś 3 lata temu w swoim toledo z 99 roku na seryjnym sprzęgle, i 382NM nie miałem absolutnych uślizgów nic!
I to nie przez tydzień ale przez półtora roku po czym autko miało dzwona i poszło na części.
Silnik miałem ALH.
Sam się wielokrotnie zastanawiałem, jak to jest że niektóre takiego niuta wytrzymują inne po 310nm już płyną.
Chyba najważniejsza sprawa to mądrze poprowadzona ilośc koksu przez tunera.
Komentarz
-
-
rss, każda zwężka,przewężenie to straty w ilości i prędkości zasysanego powietrza.
Zamieszczone przez rsswydaje mi sie ze wazniejszy jest sam koncowy odcinek rury
Z tym,że poza tym przewężeniem innych tam nie było.
Ale każda taka zwężka,czy przewężenie musi utrudniać,i utrudnia swobodny przepływ powietrza.
Zamieszczone przez rssprzerabiales w jakis sposob sam wlot do puszki filtra powietrza ? tam tez jest ciekawa 'geometria'....
Tak się ciekawie złożyło,że średnica na puszce idealnie pokryła się ze średnicą kolanka,więc obyło się bez rzeźby.
Zamieszczone przez rsskumpel niby taki 'amator' a uniknal 'dowalenia' z dolu....
Zamieszczone przez elemenateurKolega nic nie ściemnia z niutonem,
11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sagonrss, każda zwężka,przewężenie to straty w ilości i prędkości zasysanego powietrza.
Pytanie praktyczne: co i jak zrobić w ASV by poprawić te zjawiska ? Dolot z AGR-a ? Może jakiś custom ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sagonWymiana dolotu na taki z arla,to także wymiana przepływki,bo ma inną większą średnicę.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
buczer, wrzuć wykres,bo brzmi fascynująco.
looker, pewnie się zwiększa,ale automatycznie zmniejsza masę powietrza,chyba dobrze rozumuję?
Można by się pobawić z dolotem z arla,wywalić,to co w nim najgorsze i jakoś to zastąpić.
Ale mając ahf,to już sama wymiana na dolot z agra musi dać poprawę.
Udesky, zmiana samej przepływki na taką z arla nie ma sensu,bo i tak będziesz musiał poprawić mapę,i zrobisz w końcowym efekcie to samo,co masz na przepływce z ahf.
Przepływka z arla ma inny przelicznik masy powietrza,dostosowany do większej ilości,a wynikający z innej,większej średnicy obudowy.
Nie jestem ekspertem w dziedzinie tych przepływomierzy,ale wiem,że tylko wymiana przepływki z obudową da najlepsze wyniki,po uprzedniej modyfikacji mapy.
Dlatego nikt się nie bawi w przekładkę samych przepływomierzy.11/230/bv43/wydech/wałek/fmic 219/444
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sagonUdesky, zmiana samej przepływki na taką z arla nie ma sensu,bo i tak będziesz musiał poprawić mapę,i zrobisz w końcowym efekcie to samo,co masz na przepływce z ahf.
Przepływka z arla ma inny przelicznik masy powietrza,dostosowany do większej ilości,a wynikający z innej,większej średnicy obudowy.
Nie jestem ekspertem w dziedzinie tych przepływomierzy,ale wiem,że tylko wymiana przepływki z obudową da najlepsze wyniki,po uprzedniej modyfikacji mapy.
Dlatego nikt się nie bawi w przekładkę samych przepływomierzy.
Zamieszczone przez buczerseryjne sprzeglo 30tys na 410nmW Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
Komentarz